Monday, 16 November 2015

Tutorial : Header Clipping Mask

Hai gais.
Lepas byk kali Nua try clipping mask ni, so kalini nak share pulak.
Ada 2 kali header yg Nua try tu, Nua share. Nk tengok? Klik SINI dan SINI. Kalau nak amik pun, boleh aja.
Okay sebelum start, pastikan korg dah download Adobe Photoshop. Tk kesah version yg ke berapa tapi Nuha ajar ni guna CS3. And korg kena pastikan korg dah save background yg lawa2.
  Bukak ADOBE PHOTOSHOP korang and tekan FILE > NEW
 Tengok & Ikut semua pict dibawah.
KLIK GAMBAR UNTUK LEBIH JELAS


 Width dan Height korg boleh tukar ikut kesesuaian sndiri. Pastikan Background Contents korg tu TRANSPARENT.



- Yang tu Nuha guna tulisan sendiri, kalau korg nak lebih cantik and font korg tu lebih nampak background.. Korang boleh guna PORKY'S FONT atau dll. Font tu boleh cari kt Pakcik Google kita.
Kalau nak contoh header clipping mask yg guna porky's font, KLIK SINI

 Then, tekan CTRL+O and pilih background lawa yg korg dah save.



 Lepas dh keluar gmbr mcm pict di atas, tekan CTRL+A. Kalau dh keluar garis-garis putih keliling gmbar mcm pict di atas, tekan CTRL+C pulak.


 Jangan panik kalau korg tak jumpa mana caption korg tadi. Klik 3 kali dkt kotak merah seperti di atas.




 Akan jadi mcm kat atas kan? Klik caption korg tadi & maximize/besarkan. Lps maximize, tekan CTRL+V pada caption korg tadi.





 Tekan LAYER 1 | CREATE CLIPPING MASK  seperti di atas.




tadaaaa. ni la hasilnya. Kalau korg nak ubah kedudukan background, tekan gmba tools kat tepi tu mcm gamba di bwh STEP 3.




Kalau nak hasil lagi gempak, korg tekan right click kt kotak merah seperti di atas and klik BLENDING OPTIONS. Sukahati korg nak edit mcm mana kt situ.

 LAST. kalau nak save tekan CTRL+SHIFT+S. Dekat format, pastikan pilih PNG

Letih kan? Credit kalau anda berjaya buat :)
Bye :)